Nuffnang

Sunday, November 21, 2010

Kek Pisang Sedap (Delicious Banana Cake)



Kek pisang ni memanggggg sedap! Tak tipu. Resepi asal aku ambil kat blog Kak An.. senior masa sekolah menengah (jumpa kat fb). Kak An memang terer memasak. Resepi yang ori ada kat sini. Aku 'adjust', tambah kurang sana sini sikit ikut tekak dan lifestyle ku..huhu. Mekasih ye Kak An. Dah ramai yang mintak resepi ni, mereka pm di inbox, dari tahun lepas lagi, tak putus-putus.

Rasa dia kurang manis (version aku.. kurangkan gula sebab pisang memang dah manis), lembab, lembut dan gebu. Ini resepi dia..

Bahan-bahan :
(A)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat (ayak tepung bersama 2 bahan penaik ni)

(B)
3 biji telur
1 cawan gula perang (boleh guna gula castor)
1 cawan minyak (boleh guna minyak masak biasa atau minyak jagung, aku guna minyak bunga matahari, pernah juga guna minyak zaitun, hasilnya sama)

4/5 biji pisang
1 sudu besar jus lemon
1/2 sudu kecil garam halus (sebab kita pakai minyak, bukan mentega, mentega memang dah masin)
1 sudu teh vanilla


Cara membuatnya :

1. Pukul bahan (B) selama 5 minit sehingga ia kembang.

2. Masuk bahan (A) ke dalam bahan (B) dan gaul rata, jangan pukul.

3. Masukkan pisang yang telah dilenyek, jus lemon, garam dan vanilla.

4. Rata-ratakan ke dalam acuan pembakar yang telah dilenser marjerin dan ditabur tepung. Bakar 160 darjah celcius selama 45 jam, api atas bawah (bergantung kepada kepanasan oven masing-masing). Cucuk dengan lidi untuk check dah masak atau belum. If it comes out clean, then it's done.

5. Nak sejukkan dulu sebelum potong pun boleh, nak potong dan makan panas-panas pun boleh. For me.. panas-panas le. Fuhhh..marvellous. Served with a cup of tea.. perfecto!






Note: Disebabkan kek pisang ni lembab, tak tahan disimpan diluar, paling lama pun 3 hari. So better simpan dalam fridge, boleh tahan seminggu. Tapi rasanya kalau umat kat rumah tu ramai, jangan kan 3 hari, silap-silap 1 jam pun dah licin sebab memang sedap!


No comments:

Post a Comment