Nuffnang

Saturday, November 20, 2010

Asam Pedas Ikan Pari



Tengahari ni, lunch lauk simple-simple je. Pagi tadi pergi pasar beli ikan pari 2 potong. Mula-mula ingat nak bakar dan cicah kuah asam tapi bila lalu kat tempat sayur nampak daun kesum, carik-carik daun kesum.. alamak.. sedapnya bau, terus teringin nak makan asam pedas.

Terfikir gak, nak kena tulis resepi dia kat sini ke? Kadang-kadang, sebelum masukkan satu-satu entri tu, memang kena consider, berbaloi ke tulis kat blog, terutama masakan yang mudah dan semua orang tau buat. At the end.. ambil keputusan.. ala..masukkan je la, setengah viewers bukak blog masak-masak untuk cari resepi, tapi ada juga sekadar nak dapat idea, mencari-cari menu apa yang nak dimasak untuk makan tengahari atau juadah waktu petang. Adakala otak 'jam' jugak tak tau nak masak apa. Jadi, inilah version asam pedas pari ku, memang saja buat cair sikit sebab nak berenang kuah dalam pinggan..


Bahan-bahan :

2 potong ikan pari (dikerat 3 lagi)
2 biji cili merah
3 sudu besar cili kering kisar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (cili merah dan semua bawang ditumbuk atau dikisar kasar)
1/2 cawan air asam jawa
4 tangkai daun kesum
1 biji tomato (dibelah 4)
500 ml air
garam seckup rasa
sedikit minyak zaitun untuk menumis


Cara membuatnya:

1. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.

2. Masukkan ikan pari dan masak lebih kurang 2 minit.

3. Masukkan air dan tutup periuk, biarkan ikan masak, lebih kurang 10 minit.

4. Masukkan air asam jawa, tomato, daun kesum dan garam.

5. Masak sampai pekat dan warnanya cantik. Sedia untuk dihidang. Makan dengan nasi panas-panas.







No comments:

Post a Comment