Nuffnang

Wednesday, November 24, 2010

Sayur Cincang Pedas & Rolled Oat


Menu ni antara menu diet favourite aku untuk menggantikan nasi dan lauk. Kurangkan makanan berkanji dan makan baaaaanyak sayur. Kalau makan nasi, aku mesti ada lauk yang pedas, kalau tak, memang tak selera nak makan. Sebab tu resepi ni bahan wajib dia cili padi! Tak ada cili padi.. tak syiok.

Ramai dah tahu yang oat boleh mengurangkan kolesterol dan sumber fiber yang sangat bagus. Tapi yang ni bukan quacker oat yang boleh dibancuh sebagai minuman atau sarapan pagi macam dalam iklan. Yang tu aku susah sikit nak telan, apalagi sebagai makanan harian. ’Rolled oat’ ni kena masak dulu. Rasa dia macam bubur nasi. Kalau makan dengan sambal tumis ikan bilis pun sedap.


Inilah rupa ‘rolled’ oat (kalau cari kat pasaraya, sure ada, satu rak dengan nestum, muesli etc). Cara memasaknya.. 1 cawan oat, masak dengan 2 ½ cawan air. Masak dengan api perlahan, kalau tak nanti berbuih, terkeluar membuak dari periuk, lebih kurang 15 minit gitu. Lepas tu letak 1 sudu teh garam sebelum tutup api. Cukup untuk makan 2 orang.


Yang ini bahan-bahan untuk sayur cincang :
(atau gunakan je apa2 sayur yang ada dalam peti ais..)

- lobak merah
- brokoli
- bunga kobis
- jagung kecik (babycorn)
- sayur lobak kecik (asingkan batang dan daun)
- daun bawang
- bawang besar
- cili padi (ikut tahap pedas sendiri ye)
- garam
- minyak zaitun untuk menumis
(semua sayur dicincang kecil-kecil)

Cara Memasaknya :

1. Panaskan minyak dan tumis bawang. Masukkan cili padi. Tumis hingga dua-dua naik bau.

2. Masukkan sayur ikut turutan.. mula dengan lobak merah. Masak hingga agak layu.

3. Lepas tu masuk batang sayur lobak, bunga kobis, brokoli, babycorn, daun lobak dan daun bawang. Masakkan satu persatu supaya tak ada sayur yang keras dan mentah bila makan nanti.

4. Hidangkan dengan oat atau nasi panas-panas. ( ..letak kicap sikit..hehe)






3 comments:

  1. hmmmm gud idea... nanti aku nak try plak cik pora... hehehehe

    ReplyDelete
  2. Saya pun dh lama tak masak oat ni. ...sayur tu nampak best :)

    ReplyDelete
  3. CK.. rasa cam bubur nasi je kan.. sayur tu letak cili padi, baru syok..hehe

    ReplyDelete